Egyesületünk története

Karate szakosztályunk az országban a legrégebbiek közé tartozik. „Volán Elektronika” néven szerveződött, majd 1979-ben csatlakozott önálló szakosztályként az akkor „Kelenföldi Tömegsport Egyesület”, majd a később, a földrajzi hovatartozást jobban kifejező Budai XI Sportegyesülethez. Az első edző sensei Kisgéczi Jenő volt, aki a mai napig szakosztályunk aktív tagja. Kisgéczi mester, munkahelyi elfoglaltsága miatt, 1981-ben már nem tudta vállalni a szakosztály irányítását és azt átadta az akkor még kék öves, jelenleg 8. danos, shihan Nánai Ferencnek, aki azóta is irányítója a szakmai munkának.
Utánpótlásnevelésünk közel egy évtizede a legjobbak közé tartozik. Nagy hangsúlyt fektetünk a sportolók tanulmányaira is 2006-ban ketten is „Kiváló tanuló,kiváló sportoló” kitüntetést kaptak. 2010 nyarán Mátyás Gergely, Köte Ákos és a Hajdú-Mátyás-Halmai formagyakorlat csapat Európa-bajnoki címet szerzett. 2011-ben a Hajdú-Mátyás-Egri triónk sorozatban hetedszer nyerte meg a csapatbajnokságot, 2013-ban Prágában a Világbajnokságon bronz medált szerzett, majd 2015 decemberében Belgrádban a Világbajnokságon 4. helyezést ért el. Mátyás Gergely a 2013-ban Prágában kumite versenyszámban világbajnok lett. 
 
 
 
 
Edzőink személye - akik szakképzett oktatók, valamennyien jelentős sportmúlttal rendelkeznek, sőt többségük még ma is aktív versenyző - garancia a szakmai munka magas színvonalára. Az edzések számát kiegészítik versenyek, speciális programok, edzőtáborok. Versenyzőinkre nagyon büszkék vagyunk, akik tanulás vagy munka mellett, is profi munkát végeznek a sportolásban. Két világbajnokunk, több világbajnoki dobogósunk, Európa bajnokunk és Világkupa győztesünk eredménye, illetve növendékeink száma igazolja klubunk jó hírnevét.
 
 
Sportolóink - saját létesítmény híján - több iskolában edzenek. Ezeken a foglalkozásokon, kezdő tanítványaink játékos formában megismerhetik a karate alapjait, szokásait, nyelvezetét. A foglalkozások programjában mozgáskoordináció, koncentráció, gyorsaság és erőfejlesztő gyakorlatok szerepelnek. A karatét az orvosok előszeretettel ajánlják az asztmás, gerincproblémás vagy egyéb vázrendszeri megbetegedésekkel küszködő gyermekek részére is, ezért edzéseinket úgy állítottuk össze, hogy ők is minden korlátozás nélkül vehessenek részt óráinkon.
 
 
 
 
"A karate célja nem a győzelem vagy a vereség eldöntése, hanem a gyakorlatok tökéletesítése és a jellem fejlesztése!"
Gichin Funakoshi